Gepost door: saraenkoen | november 25, 2007

Betoging Stop Plan VDB: nu do 29/11 om 11u aan Blandijn

Nu donderdag (29/11) verenigen wij, de studenten van de Universiteit Gent & de hogescholen van Gent, alle krachten om te betogen tegen de plannen van onze onderwijsminister Frank Vandenbroucke (VDB). We spreken af aan de blandijn om 11u!
Anderhalf jaar geleden kwamen we ook met 10 000 studenten op straat tegen deze plannen. Onze universiteit kreeg meer geld, wat zeker een goede zaak is! Voor ons, studenten, staan er echter nog veel te veel slechte dingen in het Plan VDB..

We zullen massaal betogen:

1. Tegen de stijging van inschrijvingsgelden voor manama’s en als je niet snel genoeg afstudeert!

Slechts een handvol manama’s (master-na-masters) krijgen in de toekomst nog geld en dus zal de studen zelf 5600 tot 25000 euro moeten ophoesten! (er worden nu zelfs nóg minder manama’s gefinancierd dan voor onze betoging..) Vanaf volgend academiejaar komt er een leerkrediet, een rugzakje met studiepunten. Door te bissen, trissen en/of gedelibereerd te geraken, raakt je rugzakje leeg. Als het leeg is, ben je niet langer financierbaar en mag je je niet meer inschrijven! Geraak je toch ingeschreven, dan is het aan de dubbele prijs!

2. Voor meer middelen voor hoger onderwijs en een financiering naar behoefte!

Het nieuwe financieringsdecreet lost het grootste probleem niet op: het geldtekort. Democratisering en gelijke kansen zijn duidelijk geen financiële prioriteit. Wij vragen dat er, zoals in de jaren ’80, opnieuw 7% van het BBP wordt besteed aan onderwijs. Deze middelen zijn nodig voo instellingen, studiebeurzen en studentenvoorzieningen om de Europese inversteringsnorm voor hoger onderwijs te halen van 2% van het BBP.

3. Tegen de inhumane financiering van de hogescholen, kunstopleidingen & faculteiten humane wetenschappen!

De hogescholen kampen met gigantische tekorten omdat hun studentenaantal sterk is gestegen in tegenstelling tot hun budget. Ook voor de kunstopleidingen is het decreet niet op maat, zodat studenten zelf steeds vaker moeten opdraaien voor de materiaalkosten. Daarnaast wordt bijna de helft van het universiteitsbudget voortaan berekend op onderzoeksoutput: publicaties en citaties, afgewerkte doctoraten.. Hierdoor zullen faculteiten en proffen nog minder aandacht kunnen schenken aan de onderwijstaken. In de humane wetenschappen worden ze dubbel gestraft, omdat ze minder Engelstalige tijdschriftartikels publiceren.

Het is absoluut noodzakelijk om nu op straat te komen! Ze zijn met onze rechten als student aan ’t spelen. In plaats van te democratiseren worden er steeds meer drempels ingebouwd.

Durf betogen!

Tot donderdag!

(Deze betoging wordt gesteund door alle studentenraden, kringen & verschillende organisaties aan onze universiteit, hogescholen in Gent…)


Reacties

  1. […] Meer info hier. […]

  2. […] was er deze voormiddag een redelijke betoging in Gent (+- 2000 man) tegen de hervormingsplannen voor het onderwijs van Vlaams minister […]


Plaats een reactie

Categorieën